Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tavaszi Fogas kérdések!

2016.04.26

A tejfogak sérülései

 

images--16-.jpg

A tejfogak sérülése többnyire törés, de még gyakoribb a fog valamilyen irányú kimozdulása. Ennek legfőbb veszélye a maradó fogcsíra károsodása lehet. Fontos, hogy az elmozdult fogat (főleg ha az befelé, ínybe nyomódott) semmiképpen se próbáljuk meg a helyére nyomni, mert ezzel még nagyobb kárt tudunk okozni, hanem azonnal fogászatra kell vinni a gyermeket, szakember segítségét kell kérni. A sérült fogak ellátásakor is a végső cél nem a tejfog mindenáron való megmentése, hanem a maradó fogcsíra védelme. Nagy esély van rá egyébként, hogy a benyomódott fog néhány hónapon belül magától helyére illeszkedik. Néhány napig érdemes pépes étrendet adni a gyermeket ilyenkor. Teljesen kimozdult tejfogat nem igazán szoktunk visszahelyezni, mert ilyenkor is fennáll a maradó fogcsíra sérülésének veszélye, hanem például kis helyfenntartó fogszabályozó készülékkel biztosítjuk a maradó fog előtöréséig annak helyét.

A maradó fogak sérülései

A maradó fogak sérülésénél – a tejfogakkal ellentétben – a fogak törése vezet, de itt is előfordulhat a fog részleges, vagy teljes kimozdulása. Súlyosabb esetben a csontszövet és a lágyrészek is károsodhatnak. Mi a teendő ilyenkor? A tört darabot, vagy az egész fogat be kell hozni minél hamarabb a fogászatra, mégpedig úgy, hogy nyálban, tejben (végső esetben a beteg saját szájában, persze vigyázva le ne nyelje) tartjuk addig is, még ha piszkos is! Mi az, ami tilos ilyenkor? Lemosni, lesikálni, szárazon zsebkendőbe, vagy dobozba tenni és kézzel a foggyökeret megfogni. Csapvízben, vagy alkoholban sem szabad tartani. Így van csak esély arra, hogy a kimozdult fog –esetleg még életben is tartva- visszahelyezhető a fogágyba. Ilyenkor a fogorvos – esetleg rögtön gyökér kezelve is – visszahelyezi a fogat a fogágyba és bizonyos időtartamra úgynevezett sínezést alkalmaz, vagyis rögzíti a sérült fogat a többihez. Utána ezt a fogat rendszeresen ellenőrizni kell, mert mint minden sérüléskor, szövődmények itt is történhetnek, de már ha pár évet is nyertünk, azt is sikernek kell elkönyvelni. A csak részlegesen elmozdult fogat sínezéssel, illetve fogszabályozási eszközökkel gyógyíthatjuk. A korona töréseit a fogfejlődés befejezéséig úgynevezett gyógy koronával védjük, majd pedig tömőanyaggal, vagy végleges koronával pótolható a hiányzó rész.

Ínysérülések!

Természetesen, ha lágyrészsérülés is van, vérzéscsillapítást kell végezni, és MIELŐBB szakrendelőbe vinni a gyereket, mert a lágyrészek úgynevezett elsődleges összevarrása csak néhány órán belül történhet meg, utána a fertőzés veszélye sokkal nagyobb. Általában ebben az esetben tetanusz injekciót is kap a gyermek. Nagyon oda kell figyelni, hogy a sérülés során a gyermek fejét nem érte e trauma, vagy nem volt-e eszméletvesztése, erről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

Összefoglalva a legfontosabb tényező mindig a baleset és az ellátás közt eltelt idő, hisz a fog megmentésének sikere ezzel arányos. Ezért a sérült fogú gyermeket azonnal szakorvoshoz kell vinni, lehetőleg a foggal, vagy fogdarabbal együtt.

https://scontent.ftsr1-1.fna.fbcdn.net/hprofile-xfa1/v/t1.0-1/c2.3.32.32/p40x40/13043529_1128871440496411_4703128886886678427_n.jpg?oh=d12cc776aff3102a8e9db6d59532fce1&oe=579F2424 Kissné Deczki Natália

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.