Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Színezd újra!

2015.11.21

Évekkel ezelőtt Johanna Basford ötlete az volt, hogy gyermekek helyett felnőtteknek készítene kifestő könyvet. A titkos kert 2013-ban jelent meg. Bár, jóval régebb óta vannak jelen a felnőtt kifestők, mint ahogy azt Basford kitalálta. A népszerűségét a legjobb regények szerzői is megirigyelhetnék.

Hazánkban Parádi Orsolya, az első felnőtt színező megálmodója. A Pandala-szigetek megalkotója szerint, minden felnőtt társszerzővé válik, hiszen minden kép, más értemet kap. Gyerekkorban a legjobb elfoglaltságok egyike, amikor egy esős napon előkerülnek azok a képekkel teli lapok, amiket nézve még csak színtelen történeteket látunk. Ahogy telik az idő egyre inkább megtelnek élettel. Gyermekként eszünkbe sem jut, azon gondolkozni miért is vonzódunk a kifestőkhöz. Csak látjuk a színek sokaságát és már meg is terveztük, éppen milyen színű lesz a királylány szoknyája, vagy a virág a réten.

Felnőttként már nem tarjuk illendőnek, hogy leüljünk a saját csemeténk mellé és kezünkbe fogjuk a ceruzát. Pedig olyan szívesen megtennénk. De nem, mert hiszen egy felnőtt nem tehet már ilyet, az micsoda dolog lenne. Kutatások kimutatták, hogy igen is jó hatással vannak a felnőttekre ezek a fajta időtöltések. Merjünk újra gyereknek lenni, és leülni a színtelen lapok elé. Képzeljük el, milyen színes is a világ. Merjük kiadni magunkat, és töltsük meg élettel a kifestőt. Egyfajta meditáció ebben a rohanó világban. Talán észre sem vesszük közben, hogy ez a tevékenység jótékonyan elzár minket a világtól. Nincs rossz és nincs zaj. Észrevétlenül egy új dimenzióba kerül az ember. Talán még az is meglehet, hogy félig kidugott nyelvvel felejtkezünk bele a színezésbe. Semmi nem fog történni, ha nem nézzük percenként, hogy jelez-e az okos telefonunk. A gyerkőc is boldogan fogja mesélni majd, hogy együtt csináltunk vele valamit. Talán saját határunkat lépjük túl, ha ilyet teszünk. Ám ez a fajta határszegés a legjobb dolog, ami történhet velünk.

Először én sem mertem elmesélni senkinek, hogy egy új dolog rabja lettem. De amikor előkerült a színes és leültem az asztalhoz a lapokkal együtt, már tudtam, hogy ő és én örök barátságot kötünk majd. Ha létezne, egy Anonym kifestők klubja, már elég sokan lennénk. Látom is magam előtt, ahogy sorban felállunk és a nevünket mondva bevalljuk: kifestő függő lettem. Ez a függőség csakis jótékony hatással lehet. Amikor elkészül egy lap, már lehet is gondolkozni a következő kihíváson. A legjobb, hogy bármikor abbahagyható és onnan folytatható majd tovább. Nem utolsó sorban akár még ajándékként is továbbadható. Számos témában találhatók már meg az ilyen könyvek a boltokban. Remek közös családi elfoglaltság lehet a borús napokon, hiszen mosolyt és derűt visz az egyhangú napokba. (Kissné Deczki Natália)