Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cumi vagy nem cumi?

2016.04.26

cumizos-baba-1.jpgVegyek-e cumit a babámnak?

Várandós édesanyaként megkezdjük a fészekrakást, készülődünk a kis jövevény fogadására: tündéri kisruhák, kicsi bútordarabok, mosolygó játékfigurák érkeznek otthonunkba. A kelengyelistán általában cumi is szerepel. Hiszen olyan természetes dolognak tűnik, hogy egy baba cumizik. Pedig valójában csak maga a szopási igény az, ami természetes. Biológiai funkcióval bír valamennyi emlősnél, biztosítva a kicsinyek túlélését.

Ha nem kap cumit, akkor az ujját fogja szopni?

Egyre többet lehet hallani az igény szerinti szoptatásról. Ez azt jelenti, hogy a baba – hat hónapos koráig – kizárólag anyatejet kap és minden szopási igényét az édesanyja mellén elégítheti ki. Az úgynevezett nutritív, táplálkozási célú szopás mellett a komfortszopásnak is nagyon fontos a szerepe az anyatej mennyiségének szabályozásában, az anya-gyermek kötődés kialakulásában, a kicsi megnyugtatásában és altatásában, s ezek által az anyai kompetencia érzésének megerősödésében. Ha tehát egy csecsemő nem kap cumit, de minden jelzésére mellre kerülhet, nem lesz oka rászokni az ujjszopásra.

Fogszabályzós cumitól nem lesznek szebbek a fogai?

A fogazat fejlődését bizony a cumizás hátrányosan befolyásolhatja. A metszőfogak közötti rés, a fogtorlódás, a későbbi hangképzési problémák nem csupán a közvetlen hatások miatt jelentkezhetnek. A cumi (bármilyen típusú legyen is) szopási technikája alapvetően különbözik az anyamell szopási technikájától: a baba másképp nyitja a száját, másképp mozgatja az ajkát, a nyelvét és az arcizmait. Ezeknek a tényezőknek az együttese a kizárólag szoptatott gyermekek egészséges fogfejlődéséhez hozzájárulhat, míg cumizó társaik elesnek ettől a lehetőségtől.

Jól fog-e aludni a babám cumi nélkül?

A csecsemők evolúciósan kialakult alvási szokásainak sajátossága a gyakori éjszakai ébredés. Ők ebben a napszakban is táplálékot, folyadékot igényelnek, sőt, vannak babák, akik ilyenkor tudnak igazán nyugodtan, a külvilág zajától elvonultan jóllakni. Persze egy kisbabáról való gondoskodás az édesanyját és az egész családot is kimeríti, ők is pihenésre vágynak éjszaka. Sokan ilyenkor nyúlnak a cumihoz. Akiknek már van tapasztalatuk, jól ismerik az éjszakai cumikeresés embert próbáló feladatát a 

images--14-.jpg

síró csecsemő mellett. Egy kényelmes fekvő vagy félülő pozícióban szoptatva azonban hamar meg lehet nyugtatni egy nyűgös kisbabát és a család is több alváshoz juthat.

 

 

Tényleg vannak cumival összefüggő betegségek?

A gyakorlat azt igazolja, hogy néhány makacs fertőzés, például visszatérő szájpenész hátterében sokszor a cumi áll. A kórokozók spórái még a rendszeres tisztítás ellenére is megmaradhatnak. A műanyag felszíneket pedig a baktériumok, gombák mindig előnyben részesítik ha szaporodásról van szó. Baktériumok természetesen a mellbimbón vagy az anyatejben is vannak, de ezek többnyire nem kórokozók és mellettük nagy számban ott vannak a védelmet nyújtó immunsejtek és immunanyagok is, amik a cumiról hiányoznak. Nem kifejezetten betegség, de megemlítem a cumizavart. Azt figyelték meg, hogy egyes babáknál a cumizás megzavarta a szoptatást. A cumi olyan erős ingert jelent számukra, hogy az édesanyjuk mellét akár teljesen elutasíthatják keresve a cumi keltette markáns érzetet a szájukban. Végezetül nagyon ritkán, de előfordul latexallergia, ami bizonyos cumikat érinthet.

De az én gyermekemnek már van cumija. Mit tegyek?

A bevezetőben említést tettem a babák természetes szopási igényéről. Ha ennek tárgya valamikor a cumi lett, akkor annak hirtelen megvonásától érdemes tartózkodni. Mivel ilyenkor a cumi egyfajta anyapótlék, a csecsemő vagy akár kisgyermek úgy érezheti, mintha az édesanyja tagadná meg őt magától. A cumizást az elválasztódáshoz hasonlóan, fokozatosan ajánlatos elhagyni, odafigyelve gyermekünk testi és lelki egészségének megőrzésére.

Dr. Bíró Liliána

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.